2.3 Rita

Rita Dorit Marie Nielsen blev født d. 22. maj 1928 på Mønstergården på Karlebo Overdrev. Faderen var Niels Jørgen Nielsen, der blev født d. 9. juli 1888, og moderen Petra Mathilde Frederikke Christensen, der blev født d. 7. september 1900.

Rita voksede op på Mønstergården sammen med storebror Henning, der blev født d. 27. maj 1926:

Rita og Henning.

Mønstergården i Karlebo Overdrev fotograferet 1940:

“På gården var også min farbror Jørgen, da han og mine forældre var sammen om gården på ca. 25 tdr. land. Min bror og jeg havde en tryg barndom. Da vi blev lidt større måtte vi hjælpe far og mor. Vi havde 4 tdr. land med kartofler og en stor frugthave med alle slags buske: ribs, solbær, stikkelsbær og jordbær. Vi gik altid til skolen, der var ca. en kilometer, og vi gik hver dag. 1. og 2. klasse gik sammen og ligeledes 3. og 4. klasse, da der kun var to klasseværelser. De store fra kl. 8 til 11, og de små fra kl. 11 til 14. De tre større klasser blev også undervist sammen fra kl. 8 til 14.”


2 rk: lærerinde Helga Christensen (1), Rita (4), Aase (8) og lærer Jacob Raagaard (10),       3 rk: Ritas kusine Inger (1)

“Når vi kom hjem fra skole, var der næsten altid arbejde og det især om sommeren. Skulle der tøndes roer, lå vi på vores knæ, efter de voksne havde blokket med hakkejern. Og om sommeren skulle der plukkes bær. Vi kørte så til torvet i Hillerød og solgte det. Under krigen kørte vi med hestevogn. Vi havde bil, men da det blev forbudt at køre med den, blev den klodset op nede i laden.

Men der blev da også tid til lidt leg. Der var mange børn hos vores nabo. De havde 17 børn, og de yngste var på vores alder.”

Missionshuset Kanas 40 årsjubilæum i 1938.

Familien Nielsen

I 1939 blev Rita indlagt med skarlagenfeber sammen med kusine Inger på Hillerød Sygehus. Da penicilin endnu ikke var i brug og da skarlagenfeber gav høj temperatur, var det en alvorlig sygdom. Rita blev lukket ind på epidemiafdelingen, og kunne således ikke modtage besøg. Det var hårdt, men blev afhjulpet af, at kusine Inger lå på samme stue med samme sygdom.

Ved Hennings konfirmation i 1940 havde Rita været til damefrisør og fået lavet krøller. Det var regnvejr, og da Rita nåede frem til Nivå Kirke på cykel var alle krøllerne væk.

Rita gik til konfirmationsforberedelse hos pastor Otto Wødilke Nielsen i Karlebo og blev konfirmeret d. 4. oktober 1942 i Nivå kirke. Rita nr. 3 fra højre i bagerste række, kusine Inger nr. 3 fra venstre i første række og kammeraten Peter nr. 2 fra venstre i bagerste række.


Rita gik til klaverspil i 3 år hos Irma Petersen i Helsingørgade i Hillerød. Derhjemme havde hun sit eget klaver, som hun selv købte for 500 kroner.
Rita var 17 år, da 2. verdenskrig sluttede og oplevede befrielsesaftenen d. 4. maj hos købmand Jørgensen i Helsingørsgade i Hillerød. Der var stor glæde at spore hos Rita og hendes kammerater. Det gjaldt dog ikke Tove, der i befrielsesdagene blev gjort til “Tyskertøs”. Tove blev sammen med andre “Tyskerpiger” stillet offentligt til skue på Torvet i Hillerød. Pigerne blev hånet og bespyttet. Et optrin, der gjorde stort indtryk på Rita.
Under Vinterkrigen og Fortsættelseskrigen fra 1939- 44, som Finland udkæmpede mod Sovjetunionen, kom ca. 4000 Finnebørn til Danmark. De blev fordelt og anbragt i plejefamilier, og een af dem, Keijo Jalopassi, hos familien Nielsen på Mønstergården. Keijo var kun 2½ år da han i 1942 kom til Danmark, hvor han var i 5 år i alt. Meget mod sin vilje blev han i 1947 genforenet med sin mor i Finland.

Henning, Petra Rita, Keijo, Niels og Jørgen.

Det var ikke kun Keio, som var i pleje på Mønstergården. Således var der i flere år københavnerbørn om sommeren og i årene 1952- 54 kom wienerdrengen Peter Scheibein på 3 måneders ophold hver sommer.

Efter krigen kom Rita på sykursus på Ellen Wendlers kjoleatelier på Rådhuspladsen i København i perioderne 1945- 46 og 1949- 50. Rita boede dog stadig hjemme på “Mønstergården”. Den daglige tur til København tilbagelagdes med cykel og tog.

Som 18 årig på Husassistenternes Fagskole i Fensmarksgade 65- 67 på Nørrebro i København og boede der fra november 1946 til maj 1947. På skolen undervistes der i alt husligt arbejde, teoretisk såvel som praktisk, med kurser for begyndere, viderekomne, vordende husmødre, barnepleje m.m. Skolen underviste årligt ca. 400 elever, som kom fra vidt forskellige egne af landet. Der kom tilmed elever fra Færøerne, Island og Norge, hvilket var et tegn på skolens gode renommé. Alle disse kurser skabte respekt om skolen, som dermed på en værdig måde opfyldte sit formål: At uddanne unge kvinder til husligt arbejde.

ogflotte karakterer:

Rita med elevkammeraterne Martha, Vera og Hansa

Fra november 1947 til maj 1948 var Rita husassistent hos civilingenør Arntsen i Hellerup. Da Rita rejste skrev fru Arentzen denne flotte anbefaling: “Frøken Rita Nielsen har været i huset hos os som Enepige fra 1. Nov. 1947 til 1. Maj 1948. Frøken Nielsen har i den Tid selvstændigt klaret saavel Husgerning som Madlavning til min fulde Tilfredshed. Hun er en proper, fuldt paalidelig, villig, hjælpsom og venlig ung Pige, som jeg kan give min bedste Anbefaling. Frøken Nielsen forlader sin Plads her, da hendes Forældre har brug for hendes Hjælp hjemme.”

Fra maj 1948 til november 1949 arbejdede Rita hjemme på Mønstergården, mens Henning var soldat.

Fra november 1949 til maj 1950 tjente Rita hos enkefrue Bengtsson i “Södra Börringegård” i Anderslöv ved Börringe ved Malmø  i Sverige. Husholdningskammeraten Karen Lindgreen tjente på “St. Markiegård” i nærheden.

Gården i Södra Börringe.

Fra november 1950 til maj 1951 var Rita hos overlæge Rosling i Gentofte. Ingrid Rosling skriver i sin anbefalg til Rita:

Rita

Det var det billede Tage fik, da han lærte Rita at kende..

http://jespersen-guldager.b2style.dk/?page_id=273

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *