4.4 Tage

Tage blev født d. 23. juli 1926 i Brandstrup. Forældrene var Sofie Madsen og Viggo Jespersen, der sammen drev et parcelliststed i Brandstrup ved Tersløse. De havde 6 børn: Ejnar, Frimodt, Tage, Holger, Gerda og Hans.

Tage voksede op i et Indre Missionspræget hjem med kirkegang, missionsmøder og daglig morgenandagt. Det var en barndom præget af alvor, knaphed og nøjsomhed, men også glæde og humor. Og netop denne blanding kom tydeligt frem i forbindelse med morgenandagten, hvor drengene efter “amen”, for op og styrtede ud af stuen, for at være den første til at røre ved et aftalt sted i gården. Børnene hjalp til med landmandslivets forskellige sysler,men der var også tid til leg. Historien om Hans og hønsegården.

Frimodt, Holger, Gerda, Hans og Tage foran deres barnsdomshjem i 2007.

Skolegangen i Brandstrup skole hos førstelærer Moeslund var baseret på “hver anden dag princippet” for henholdsvis 1.- 3. klasse og 4.- 7. klasse. Se om skolegangen på http://jespersen-guldager.b2style.dk/?page_id=256

Tage blev konfirmeret i Tersløse kirke d. 29. september 1940

Efter konfirmationen tjente Tage hjemme det første år, hvor han bl.a. arbejdede med sin far i Tørvemosen. Derefter tjente han som karl i sammenlagt 4 år hos sognefoged Johannes Petersen i Tersløse. Først tre år fra 1941- 44 og så igen et år fra 1945- 46. I den mellemliggende periode arbejde han hjemme i Brandstrup. Opholdet hos Johannes Petersen blev kvitteret med nedenstående vidnesbyrd:

I vinteren 1946- 47 var Tage på  højskoleophold på Haslev Højskole i Haslev sammen med Holger og vennen Ernst fra Fårevejle. Forstander Thorlø gav ham følgende vidnesbyrd med ved afrejsen: “Tage Jespersen har været elev på Haslev Højskoles landbrugsafdeling 5 måneder 1946- 47. Han var særdeles flink og flittig i alm. skolefag, og han fulgte den landbrugsfaglige undervisning med største interesse og forståelse. Han var her et eksempel for andre på flid og dygtighed. Hans forhold til kammerater og lærere var det bedste, og vi kan herfra kun give ham det smukkeste vidnesbyrd.” Under højskoleopholdet deltog Tage i et gymnastiklederkursus med to timers undervisning om dagen.

Derefter tjente Tage hos Johannes Hansen på Sødalgaard ved Vamdrup fra april til november 1945 inden han blev indkaldt til militærtjeneste.

Efter en uge på Østerbrogades kasserne blev værnepligt aftjent ved 13. Artilleriafdeling i Hjerting ved Esbjerg. Efter seks måneders rekruttid fulgte et seks måneders ophold ved Den danske Brigade i Wilhelmshaven i Tyskland.:

nte

I vidnesbyrdet kunne følgende 4 betegnelser angives: a) For brugbarhed som soldat: “særdeles flink”, “flink”, “brugbar”, “mindre brugbar”.  b) om forhold (flid og påførsel) i og udenfor tjenesten: “særdeles tilfredsstillende”, “meget tilfreddstillende”, “ret tilfredsstillende” og “mindre tilfredsstillende”

Den danske Brigade i Wilhelmshafen. Om brigaden..

Fra 1. 11 1948 – 1. 11. 1949 tjente Tage som forkarl hos Karl Jensen i Atterup ved Dianalund, hvor han bl.a. kappedes med en anden karl om udkørsel af gødning. Tage tabte i første omgang, men tog dog revance senere på året. Så fulgte ansættelse på Fjerkræslagteriet i Høng sammen med Hans i perioden fra 1. 11. 1949 – 1. 11. 1950. Fra 1. 11. 1950 – 1. 11 1951 tjente han igen som forkarl, denne gang hos Sønderby Sørensen på Gyldenagergaard ved Høng.

Tage lærte Rita at kende den 16. september 1950. Afstanden var lang, men kontakten blev holdt ved live med brev. En af gangene, hvor Tage havde skrevet et kærestebrev, kom han i tvivl om, han havde sat frimærke på brevet og måtte derfor køre ned på posthuset for at sikre sig, at der var betalt for afsendelse af brevet. Rita og Tage blev forlovet d. 16. september 1951 på Frilandsmuseet i København.

Vinteren 1951- 52 var han på Hammerup Landbrugsskole.

Derefter fulgte ansættelse fra 1. maj 1952 hos gårdejer Mogensen på Guldsmedegården ved Tikøb. Også denne ansættelse blev afsluttet med fineste udtalelse:

……………..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *