4.8.1 Brandstrup skole

Skolen i Brandstrup

Undervisningen fra kl. 8 til kl. 14 lå på mandage, onsdage og fredage for de store klasser (4- 7. klasse, ca 20 børn i alt) og på tirsdage, torsdage og lørdage for de tre mindste klasser.
Der var undervisning i dansk, regning, bibelhistorie med salmevers og gennemgang af Luthers Katekismus, Danmarkshistorie med udblik til verdenshistorien og geografi.
Hver dag begyndte med morgensang og morgenbøn.
Gymnastikundervisning foregik i skolegården og om vinteren i skolestuen ved siden af pultene.
Der var kun et klasseværelse, der blev opvarmet af en stor stor kakkelovn.
Når en elev blev taget i at bande, var der korporlig afstraffelse med spanskrøret. Det var dog sjældent at børnene misbrugte Herrens ord med undtagelse af Vagn, der var vant til at høre banden hjemme. Andre overtrædelser af skolereglementet afregnedes med eftersidning. Således måtte Tage en gang have en ekstra time, da det kneb med at huske syvtabellen. En af kammeraterne fik samme straf for ikke at kunne 2 tabellen.

I spisepausen fortærede eleverne deres medbragte madpakker. Det var ikke ualmindeligt at bytte madder. Tage havde særlig interesse for Hagbards smeltede fedtemadder.
Tage husker især lærer Moeslunds undervisning i Bibelshistorie: “Vi sad fuldstændig opslugt, og jeg kan det den dag i dag:” Som fx

Vand til blod og frøers mængde
Myg dernæst Egypten trængte
Utøj, pest og bylders nød
Hagl, græshopper, mørke og død.

eller:

Ved Babylons floder med gråd vi sad
Og ingen gad harpen stemme
Hvor kunne vort hjerte dog være glad
Når tankerne var derhjemme
Jerusalem Sions du hellige stad
hvor kunne vi dig forglemme.

En dag kom en lille flyvemaskine hen over skolen og gjorde klar til landing ved Vedde. Eleverne løb hen til bakken sammen med lærer Moeslund for at se maskinen. De forreste, hvor Tage var i blandt, fortsatte helt hen til maskinen og måtte senere stå til regnskab for deres iver. Holger, der havde fri fra skole den dag, kom styrtende med Viggo, og efterhånden var der en del mennesker samlet. Alle var interesseret i flyvemaskinen, også togføreren af Høng-Tølløsebanen. Han var ved at køre af sporet, da han så flyvemaskinen. Maskinen bragte i øvrigt varer ud fra København for firmaet Bulddog. Varerne blev normalt kastet ud med faldskærm.

Tage besøgte Brandstrup skole i 2011:

Klasseværelset var placeret i gavlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *