3 Rita og Tage Jespersen

Rita og Tage mødte hinanden den 16. 09. 1950 ved Tages bror Frimodts bryllup. Rita, der var veninde med bruden Jenny, sad til bords mellem sin bror Henning og Tage. Under middagen gav Tages søster Gerda Tage en seddel, hvorpå der stod: “Den herrer, der sidder ved din borddames anden side er ikke hendes kæreste, men bror.”  Tage forelskede sig i Rita og Rita i Tage. Det holdt ved og det på trods af, at hun senere på aftenen greb ham i at ryge en cigar kort efter, at han havde fortalt hende, at han ikke røg.

Tage friede til Rita på samme dato året efter under et museumsbesøg på Frilandsmuseet i København. De blev viet i Karlebo kirke d. 10. 01. 1953 og fejrede brylluppet på Mønstergården. Den nærmeste familie var med som bryllupsgæster og morbror Peter kørte for brudeparret i sin taxa. Rita og Tage overnattede på Missionshotellet i Hillerød.

Deres første hjem var på Fårevejle Sygeplejeforskole. Her have Tage været ansat et par måneder, og efter brylluppet flyttede de som bestyrerpar ind i tjenesteboligen “Portgård”. I den forbindelse blev der holdt en ankomstfest for Rita og Tage, hvor skolens medarbejdere og elever deltog. Niels-Erik blev født i 1954, derefter Birgit i 1955 og Karin i 1957.

Birgit og Niels-Erik

Tage og Rita i haven foran tjenesteboligen “Portgård” i Fårevejle. Villaen var på det tidspunkt ny istandsat, og var en god bolig med 2 stuer, soveværelse, køkken og toilet i stueetagen og to værelser på første salen. Varmen kom fra kakkelovne og madlavningen foregik på brændekomfur.

Rita blev gravid for fjerde gang – og historien om lægen

Rita og Tage købte gården på Guldager i Slaglille og her blev Lars født i 1958. Til højre for havedøren var der bryggers, køkken, spisekammer og soveværelse. Ud mod gården entré og 2 stuer, og i gavlen på 1. sal to værelser. Der var lokum i haven, men omkring 1970 sløjfedes havedøren og badeværelse med toilet og badekar indrettedes ved inddragelse af en del af laden. Her var også kakkelovnene erstattet af oliefyret centralvarmeanlæg.

Tage med Karin og Birgit, Niels-Erik og Rita med Lars.

Familien havde fra starten sovet sammen i soveværelset, men efterhånden fik drengene det nordlige og pigerne det sydlige værelse i gavlen.

Lars, Karin, Birgit og Niels Erik


Birgit, Rita, Niels-Erik, Karin, Tage og Lars.

Sidste skud på stammen var Leif, der blev født i 1967.

Lars, Karin, Birgit, Rita med Leif, Niels-Erik og Tage fotograferet ved Leifs barnedåb d. 23. marts 1967.

Da familien ikke kunne leve af landbruget alene måtte Tage søge supplerende arbejde. Det var fx som årenser for kommunen eller som medlem af et tærskehold, der om vinteren tog fra gård til gård for at tærske årets høst. Det sluttede endeligt, da Tage blev fastsat som reservedelsekspedient først ved Volvo i Sorø og dernæst ved Volvo i Slagelse og Ringsted

Om Tage bestyrelsesarbejder (sognet, sognerådet, menighedsrådsformand)


Luftfoto taget fra øst, før ladetilbygningen


Luftfoto taget fra syd efter ladetilbygningen

I 1978 blev ejendommen restaureret. Værelse og ny indgang blev indrettet i laden, og den oprindelige entré, stuerne og soveværelset blev ved den lejlighed lagt sammen til en stor vinkelstue med havedør. Fra denne førte en åben trappe til førstesalen, hvor der i det åbne loftsrum op til værelserne blev indrettet en stor stue med karnap. Da Leif var den eneste hjemmeboende, blev de to værelser sammenlagt til et stort rum.

Om hverdagen

Svigerbørnene

Billeder

Tage og snerydning  i den sidste vinter i Guldaldertiden

Rita og Tage solgte gården d. 1. 4. 2005 og flyttede ind på 1. sal i “Regensen”, Torvet 7 i Sorø. Og det var første gang, de skulle bo i lejlighed og i en by.

n

2 kommentarer til 3 Rita og Tage Jespersen

 1. perhekuva Laif kastetilaisuudesta vuosi minun lähtemiseni jälkeen. Muuten ovat nuo Ritan ja Tagen lapset niinkuin heidät muistan.

 2. Aase Bang Clausen skriver:

  Kære Rita og Tage
  Interessant og skønt at læse om jeres liv og familie og se de dejlige billeder, har altid holdt så meget af jer og hele familien, er så glad for vi stadig har kontakt …..
  Et varmt tillykke til Rita i går, tænkte på hende, men havde ikke nået at få sendt en hilsen,
  Jeg har jo hørt lidt om Tages vaklende helbred, vi ønsker det bedste for ham, jer begge…

  Hilsen til alle. Aase

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *